Stichting Munkacs vertelt:

‘Ja natuurlijk willen we weten hoe het met Robika is afgelopen.’ Dat is ons de afgelopen weken wel duidelijk geworden. De schrik vooraf hebben we al gedeeld. Maar tijdens het verhaal moesten ze nog landen. En daarna met de auto naar Oldekerk. Over besneeuwde ‘Autobahne’. Niet meer een alledaagse ervaring. Maar ze zijn veilig aangekomen.

Maandagmorgen merkte je de spanning bij Robika. Hij zag er tegen op. En zo liepen we samen het UMCG binnen. Nadat eerst twee arts-assistenten alles goed hadden bekeken liep het allemaal nog een beetje op. Toen stapte ‘de echte dokter’ , dr Wijdh binnen. Op zijn manier bekeek hij alles, overlegde met zijn assistenten. En na een kwartier werd het duidelijk: Het is goed gegaan. De oorzaak van alle ‘paniek’ was de Oekraïense medicatie. Robika is daar allergisch voor. Het veroorzaakte ontstekingen rond het oog, waardoor het leek alsof de hechtingen in het oog loslieten. Dat was de reden voor alarm. Het ziekenhuis in Munkacs heeft niet de apparatuur om dit vast te stellen. En dus moesten ze naar een veilig ziekenhuis, in Groningen. Je begrijpt de opluchting. Bij Robika, z’n familie en bij ons. ‘Praise the Lord’, was het eerste wat Robika zei. Kilo’s lichter vertrokken we weer. Blij en daankbaar. De woensdag daarna zijn ze, met medicatie voor een half jaar, weer terug gevlogen naar Boedapest en waren tegen middernacht weer in Munkacs.

Oliebollen
De actie heeft ons aangenaam verrast, vertelden we al. Niet zozeer vanwege het aantal, maar vooral door de giften die meekwamen. En dar waren we erg blij mee. We hadden er wel twee aggregaten van kunnen regelen. Maar dat hoefde niet meer. Het bleek dat intussen een Hongaarse gemeente onaangekondigd hetzelfde plan had. En ook uitvoerde. Die voorziet nu op gezette tijden de Roma, die het nodig hebben, van stroom.

LED-projekt
Het heeft allemaal geleid tot creativiteit bij de Roma. Want dat zijn ze. Als de stroom uitvalt zijn er diverse huizen verlicht met LED-lampen. Wanneer je dat kunt betalen is dat mooi en handig onder deze omstandigheden. Maar veel zijn daartoe niet eens staat. Ze leven bij het licht van het fornuis of de kachel( vaak hetzelfde) of een kaars. Open vuur. Erg gevaarlijk in een hut waar veel hout is gebruikt. Voor hen wordt er een aantal LED-lantaarns aangeschaft. Die branden een bepaalde tijd en moeten dan weer opgeladen worden. Dat kunnen ze soms zelf als er stroom is. Maar er komt ook een centraal oplaadpunt in de ‘Soupkitchen’. We gaan eerst aan het werk met 100 huisjes en hutten.

Verantwoording.
Voor onze ANBI-status moeten we een beleidsplan 2025 hebben en een financiële verantwoording van het voorafgaande jaar. Dat laatste wordt door twee leden van de kerk gecontroleerd.

Plannen?
We hebben al wát verteld. Op onze nieuwjaarsreceptie willen we vertellen wat we nog meer gedaan hebben en gaan doen. Dat willen we ook laten zien. Dus…..weet je welkom op de

NIEUWJAARSRECEPTIE

24 JANUARI
19 – 21 UUR
In de Boeg

Vergelijkbare berichten